KAMPAŇ DOBRÉ SRDCE POMÁHA

KAMPAŇ DOBRÉ SRDCE POMÁHA

KAMPAŇ DOBRÉ SRDCE POMÁHA
Zariadeniam sociálnych služieb

Asociácia poskytovateľov v SR vyše mesiaca bojovala za plošné testovanie v zariadeniach sociálnych služieb aj za spravodlivú distribúciu ochranných pomôcok pre všetky zariadenia na Slovensku.
Aj keď sa nám po takmer dvoch mesiacoch podarilo s novou vládou vyjednať plošné testovanie klientov i zamestnancov, nedostali sme zo Štátnych hmotných rezerv (ŠHR) dostatok ochranných a najmä intervenčných pomôcok. Zariadenia stále testujú klientov aj zamestnancov rýchlo testami a niektoré sú aj pozitívne, preto kým PCR test nepotvrdí opak, musia sa chrániť, ale mnohí nemali čím. Ešte uplynulý týždeň sme evidovali aj takých poskytovateľov, ktorí zo ŠHR nedostali nič.
Preto APSS v SR začala konať sama. Vyhlásila verejnú zbierku DOBRÉ SRDCE POMÁHA, ktorej financie už reálne slúžia zariadenia sociálnych služieb. Za 2 týždne APSS v SR zabezpečila to, čo štát neurobil za 2 mesiace! Len vďaka firemným darcom.

Do pomoci zariadeniam sociálnych služieb sa zapojili známe Nadácie a spoločnosti, ktoré na pomoc poskytovateľom venovali spolu už takmer 700 000 E (690 650 E). Exkluzívnym partnerom zbierky DOBRÉ SRDCE POMÁHANadácie J&T a Nadácia EHP, ktoré na 10 000 PCR testov pre zamestnancov zariadení sociálnych služieb, cez sponzorský výkon Medirexu, venovali neuveriteľných 480 000 E. Spoločnosti HARTMANN RICO – ako  generálny partner a DEPEND ako hlavný partner prispeli spolu sumou 40 000 E, ktoré poslúžili na spustenie zbierky a distribúciu tovarov, ako aj na zakúpenie prateľných sád: 1 000 kusov ochranných plášťov, 1 000 kusov celistvých návlekov na obuv, 1 000 kusov čiapok a 20 000 rukavíc. Do zbierky sa zapojila aj Nadácia Volkswagen Slovakia, ktorá venovala 20 000 E na zakúpenie 1 000 jednorazových intervenčných overalov,  1 000 jednorazových čiapok, 2 000 návlekov na obuv a po 1 000 kusov respirátorov FFP2 a FFP3 pre 444 zariadení, tak, aby každý poskytovateľ dostal 5 intervenčných sád. Spoločnosť Philip Morris Slovakia v spolupráci s s Mall Group a Slovak Telekom darovali zariadeniam sociálnych služieb 550 tabletov s aktívnymi dátami v hodnote 130 000 E, Zdravotná poisťovňa Dôvera rozdala 600 ochranných štítov a 600 l dezinfekcie a spoločnosť PROFESSIONAL SUPPORT darovala 2 756 kg dezinfekčného pracieho prášku Ariel FORMULA Pro+ všetkým členom APSS v SR.

Od 15.5. 2020 môže okrem spoločností prispieť na pomoc zariadeniam sociálnych služieb aj bežná verejnosť – individuálni darcovia. Stačí kliknúť na: www.dobre-srdce.sk a vybrať si formu pomoci. Lebo 5 sád ochranných pomôcok sa minie na jeden deň na jednu osobu podozrivú, alebo potvrdenú na ochorenie Covid-19. Mnohé zariadenia nemajú dostatočne vybavené infekčné izby, niektorí nemajú žiadne germicídne žiariče a žiadne rezervné fondy. Pomoc je teda stále potrebná. Či na túto dobiehajúcu pandémiu, alebo na jej možnú druhú vlnu. Kampaň na zbierku bude trvať do 15.7. 2020, s tým, že distribúciu regionálnym koordinátorom APSS v SR chceme stihnúť do konca júla 2020.

Veríme, že táto stále aktuálna prosba sa občanov Slovenska dotkne a otvoria svoje dobré srdce pomoci tým, ktorí pomáhajú – zariadeniam sociálnych služieb, ktoré sa 24 hodín starajú o našich najbližších.

Názov zbierky sme odvodili od celonárodnej ankety o najlepších pracovníkov v sociálnych službách -  Národná cena starostlivosti DOBRÉ SRDCE, ktorú sme realizovali minulý rok prvý raz. Myslíme si, že pre poskytovateľov, ich zamestnancov a klientov bude efektívnejšie, keď nebude DOBRÉ SRDCE tento rok oceňovať, ale keď bude DOBRÉ SRDCE POMÁHAŤ. ĎAKUJEME všetkým.

S úctou,
Anna Ghannamová
predsedníčka APSS v SR                                

Bratislava 15.5 2020